clevis.czSiemensMania | WMmania | VySemNesmite | SiemensMania na Facebooku
EnglishČesky
SiemensMania has a brand new forum
  SiemensMania    Fórum

Off-line verze  TESTY  Náhradní díly  Podpořte SM  

ÚVOD FÓRUM CHAT
:: View topic - Siemens: 1 Gb/s v mobilní síti

FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   Skupiny uživatelůSkupiny uživatelů   ProfileProfile   ChatChat   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages 
 BankBank   LotteryLottery   User ShopsUser Shops   ShopsShops 

Siemens: 1 Gb/s v mobilní síti

Reply to topic     Forum Index -> Siemens
View previous topic :: View next topic  
Author Message
busch
čestný člen
čestný člen

27.84 SMM
PostPosted: Sat Jan 08, 2005 12:01 pm    Post subject: Siemens: 1 Gb/s v mobilní síti Reply with quote

Rychlostní rekord v mobilní komunikaci: Bezdrátový přenos jednoho gigabitu za sekundu

Výzkumné laboratoře společnosti Siemens, divize Komunikace, dosáhly světového rekordu. Vůbec poprvé došlo k mobilnímu přenosu dat v reálném čase rychlostí jednoho gigabitu za sekundu (Gbit/s), což se rovná jednomu tisíci megabitů za sekundu (Mbit/s). Pro srovnání, sítě WLAN v současné době umožňují nejrychlejší bezdrátové přenosy dat do mobilních zařízení o rychlostech kolem 50 MBit/s. Této rekordně vysoké rychlosti dosáhl Siemens kombinací tzv. inteligentního anténového systému, sestávajícího ze tří vysílajících a čtyř přijímajících antén, a technologie ortogonálního frekvenčního multiplexu (OFDM). Tyto technologie, které dokáží obzvlášť účinně využívat frekvenčního pásma, jsou odborníky považovány za vysoce slibné moduly mobilní komunikace v další generaci po W-CDMA.

V době, kdy bude nastupovat další generace mobilních komunikací, což se přepokládá v roce 2015, se potřeba přenosových kapacit pro hlas, data, obrázky a multimedia podle konzervativních odhadů zdesetinásobí. "Mobilní komunikační systémy budoucnosti budou muset daného frekvenčního pásma využívat s maximální efektivitou a nejnižší možnou energetickou spotřebou," uvedl Christoph Caselitz, prezident divize mobilních sítí společnosti Siemens, divize Komunikace. "Prostřednictvím našeho experimentálního systému jsme schopni demonstrovat, jak výkonné mohou být inteligentní antény v kombinaci s OFDM. Tímto jsme vytvořili významný modul budoucích mobilních komunikačních systémů."
Odborníci označují inteligentní anténové systémy jako "víceanténové systémy" či systémy "MIMO" (Multiple Input, Multiple Output). Tyto systémy jsou založeny na tom, že více antén současně vysílá různé datové toky prostřednictvím téhož radiového kanálu a frekvenčního pásma. Technologii lze přirovnat k místnosti, ve které více skupin lidí současně konverzuje jak v rámci své skupiny, tak se členy ostatních skupin, aniž by se vzájemně rušili. Na rozdíl od tradičních samostatných antén, které vysílají každá na jiné frekvenci, metoda MIMO umožňuje násobení přenosových rychlostí díky výrazně efektivnějšímu využití zdrojů nákladného přenosového pásma.

Jedním z důvodů, proč nejsou víceanténové systémy v současné době využívány, je požadavek velmi vysokého výpočetního výkonu na straně přijímacího zařízení. Je to z toho důvodu, že informace, které jsou simultánně vysílány a přijímány více anténami, je třeba na straně přijímacího zařízení v reálném čase rekonstruovat. Tento požadavek přesahuje možnosti čipů, běžně používaných v současných mobilních komunikačních zařízeních. Výzkumní experti společnosti Siemens tuto překážku překonali pomocí nových a optimalizujících algoritmů zpracování signálu, které lze efektivně implementovat v současných hardwarových modulech.

Uvedený zkušební systém pracuje v pásmu 5 GHz o šířce 100 MHz. Použitá přenosová metoda ortogonálního frekvenčního multiplexu (OFDM) chrání signály před většinou typů interference, jakou jsou echa způsobená odrazy signálů od budov. Tato metoda, která je známa již dlouho a je považována za vysoce slibnou přenosovou technologii pro mobilní komunikační systémy budoucnosti, je již dnes využívána v sítích WLAN, stejně jako v přenosech digitální televize (DVB) a digitálního rádia (DAB).

Výzkumný tým společnosti Siemens již pracuje na dalším zvyšování přenosových rychlostí a mobility zařízení vybavených více anténami.
Siemens vyvinul svůj experimentální gigabitový přenosový systém, který bude veřejnosti poprvé představen v rámci 3GSM World Congress 2005 ve francouzském Cannes, ve spolupráci s Fraunhofer Institute for Telecommunications (Institut Heinricha Hertze) a Institutem aplikované technologie rádiových systémů.

Nokia 6234, Ericsson T65
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
fadeedi
začátečník
začátečník

61.00 SMM
PostPosted: Sat Jan 08, 2005 12:03 pm    Post subject: Re: Siemens: 1 Gb/s v mobilní síti Reply with quote

no jj uz som cital vypada to zaujimavo a urcite to bude cool ked sa to uvedie do praxe.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
BEZY
čestný člen
čestný člen

81.16 SMM
PostPosted: Sat Jan 08, 2005 12:23 pm    Post subject: Reply with quote

Jj, taky sem to už na MM čet.

http://www.bezysoftware.net

Brew Mobile Commander 2.0
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
busch
čestný člen
čestný člen

27.84 SMM
PostPosted: Sat Jan 08, 2005 12:57 pm    Post subject: Reply with quote

Všichni mm nečtou wink
No já bych tak optimistickej nebyl, hlavně by mě zajímalo, kdo z operátorů to bude schopnej zaplatit... Think

Nokia 6234, Ericsson T65
Back to top
Borix
veterán
veterán

10861.00 SMM
PostPosted: Sat Jan 08, 2005 1:02 pm    Post subject: Reply with quote

busch wrote:
Všichni mm nečtou wink
No já bych tak optimistickej nebyl, hlavně by mě zajímalo, kdo z operátorů to bude schopnej zaplatit... Think

Mňa by skôr zaujímalo, koľko budeme za to platiť my.

začátečník
začátečník

61.00 SMM
PostPosted: Sat Jan 08, 2005 1:02 pm    Post subject: Reply with quote

busch wrote:
Všichni mm nečtou wink

to mash pravdu ono to v praxi nebude take jednoduche je rozdiel ci mas spojit 1 datovy prenos o rychlosti 1Gbit/s alebo 1000 Brick wall
Back to top
BEZY
čestný člen
čestný člen

81.16 SMM
PostPosted: Sat Jan 08, 2005 1:03 pm    Post subject: Reply with quote

busch wrote:
Všichni mm nečtou wink

To nebude problém. Když teď ET a T-M investujou do 3G, proč by za 10-20 let neinvestovali do 4G?

Back to top
fadeedi
začátečník
začátečník

61.00 SMM
PostPosted: Sat Jan 08, 2005 1:05 pm    Post subject: Reply with quote

BEZY wrote:
busch wrote:
Všichni mm nečtou wink

To nebude problém. Když teď ET a T-M investujou do 3G, proč by za 10-20 let neinvestovali do 4G?

no to by som moc netrvdil nebude to taka lacna hracka ani 3g neni lacna zalezitost a kto to bude vyuzivat?? podla toho ake budu ceny vsak. nikdy nehovor hop kym si nepreskocil
Back to top
busch
čestný člen
čestný člen

27.84 SMM
PostPosted: Sat Jan 08, 2005 1:10 pm    Post subject: Reply with quote

BEZY wrote:
busch wrote:
Všichni mm nečtou wink

No když si vzpomenu kolik miliard platili operátoři za UMTS licenci a jak u toho brečeli (šířka pásma WCDMA je 5MHz), tak si ani neumím přestavit, kolik by stála licence na 4G, u které chcou mít pásmo 100 MHz Exclamation

Nokia 6234, Ericsson T65
Back to top
fadeedi
začátečník
začátečník

61.00 SMM
PostPosted: Sat Jan 08, 2005 1:40 pm    Post subject: Reply with quote

http://www.siemens.sk/press/press.php?id=1129
foto z labaku kde 8)
http://www.siemens.sk/images/pict/1145.jpg
Back to top
BEZY
čestný člen
čestný člen

81.16 SMM
PostPosted: Sat Jan 08, 2005 1:56 pm    Post subject: Reply with quote

busch wrote:
BEZY wrote:
busch wrote:
Všichni mm nečtou wink

No když si vzpomenu kolik miliard platili operátoři za UMTS licenci a jak u toho brečeli (šířka pásma WCDMA je 5MHz), tak si ani neumím přestavit, kolik by stála licence na 4G, u které chcou mít pásmo 100 MHz Exclamation

Podle mě ta licence na "4G" nebude ak drahá. Kdyby to vláda předražilo, tak by si ji pak nikdo nekoupil a vláda by z toho měla prd.

Back to top
Petroubek
začátečník
začátečník

61.00 SMM
PostPosted: Sat Jan 08, 2005 2:55 pm    Post subject: Reply with quote

Je to zajímavé, ale u nás až za několik (desítek) let, takže budeme si muset počkat.
Reply to topic     Forum Index -> Siemens All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum