View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
MOFO rozumbrada

1393.84 SMM
|
Posted: Tue Mar 14, 2006 8:22 pm Post subject: Bezpečnost Java aplikací... |
|
|
Zdravím, napadla mě taková myšlenka, jak moc jsou podle vás bezpečné Java aplikace? Mán ma mysli třeba to, když se přes Operu podívám na maila, na účet v bance apod. Jestli by někdo mohl nějakým způsobem získat přístopová hesla apod. Co myslíte? _________________ MT50->S45->S45i->S65 fw50 |
|
Back to top |
|
 |
Lakva pisatel

Joined: 27 Jan 2006 Posts: 256 Location: Karlovy Vary (50°14.285'N, 12°52.556'E)
661.00 SMM
|
Posted: Tue Mar 14, 2006 8:31 pm Post subject: |
|
|
No, z té Java aplikace těžko - jak by mu asi ty data dala? Musel by jí pozměnit aby mu je odeslala, nebo uchovala, a pak si je nějak vyzvednout. Což půjde asi těžko, pokud tomu útočníkovi nepůjčíš mobil...
Pak je tu možnost "odpolechu" - tedy zachycení těch dat cestou a jejich dešifrování. GSM už sice bylo prolomeno, ale pořád to myslím není úplně jednoduché, a navíc je tu další zabezpečení té komunice šifrováním normálních IP dat. Takže IMHO je to z mobilu asi skoro bezpečnější než z netu třeba přes WIFI, který se dá odposlechnout relativně snadno a pokud ani neni použitý zabezpečení kanálu, tak už pak zbejvá opravdu pouze to šifrování banky. Nicméně i to samo pro běžného srtelníka asi bohatě stačí.
Takže já bych se toho nebál... |
|
Back to top |
|
 |
J.M.C mecenáš

33.00 SMM
Příspěvky na SM: 600,- |
Posted: Tue Mar 14, 2006 8:35 pm Post subject: |
|
|
Vůbec o tom neuvažuj!
Je to bezpečnéé  |
|
Back to top |
|
 |
nigol věrný diskusník

2061.00 SMM
|
Posted: Wed Mar 15, 2006 6:49 am Post subject: |
|
|
No u Opera mini je jeste moznost, ze by se data ukladala na serveru Opery a z nich by se dalo leccos vycist. Ovsem to si takova firma zrejme nedovoli. |
|
Back to top |
|
 |
koca2 pisatel

661.00 SMM
|
Posted: Thu Mar 16, 2006 4:45 pm Post subject: Re: Bezpečnost Java aplikací... |
|
|
MOFO wrote: | Zdravím, napadla mě taková myšlenka, jak moc jsou podle vás bezpečné Java aplikace? Mán ma mysli třeba to, když se přes Operu podívám na maila, na účet v bance apod. Jestli by někdo mohl nějakým způsobem získat přístopová hesla apod. Co myslíte? |
Tyjo ty se podivas na maila? Ja ne. Otevre mi to jen slozku Dorucene ale konkretniho maila uz neotevru....ty jo? _________________ Sony CMD - j5 -> ME45 -> M65 FW 50 - Purple and white prostredi (by me), 12 ikon v menu (by Bonfire), micro reader, EN slovnik, hafo her, Jimm, Matikar, Oskarek, Photo editor, Opera Mini |
|
Back to top |
|
 |
Jerry badatel

19.28 SMM
|
Posted: Thu Mar 16, 2006 6:24 pm Post subject: |
|
|
Tak to ja teda s vetsinou predchozich nesouhlasim. Java aplikace jsou celkem bezpecne v tom smyslu, ze nemuzou poskodit telefon a bez souhlasu uzivatele provadet nekalou cinnost. Asi to nebude uplne dokonale, ale o zadnem zasadnim problemu nevim. Na 6310i se sice pry podarilo prolomit virtualni stroj a ovladnout cely hardware, ale to snad byla jen demonstrace a neslysel jsem ze by to nekdo zneuzil.
Ale uplne jina vec je bezpecnost dat, ktera aplikaci prochazi. Tady to zalezi na konkretni aplikaci. Zminujes operu mini, tak tam na bezpecnost uplne zapomen. Tvuj mobil nekomunikuje primo s WWW serverem, ale se serverem Opery, ktery data predzpracovava a tudis logovani pozadavku a ukladani vsech dat je trivialni zalezitosti. Nerikam ze to delaji (tipuju jen logovani web adres), ale rozhodne tu moznost maji. Strucne receno, kdyz budou chtit, tak muzou na serveru videt vsechno co si na mobilu prohlizis, i hesla a maily.
Slozitejsi situace je u mail klientu, tady zalezi, jestli aplikace komunikuje primo s POP3 (na siemensech to jde, jinak vetsinou ne) nebo jestli aplikace komunikuje pres vlastni HTTP server, ktery komunikaci zprostredkovava. Ta druha moznost je mnohem castejsi, protoze se tak da udelat klient, ktery funguje na vsech telefonech. A pak je to podobny pripad viz vyse.
Ja jsem jeden mail klient psal. Pouzival HTTP spojeni, ale logoval jsem pouze cas, IP, telefon a mail adresu (kvuli reseni rozesilani spamu a jinym problemum, ktere by uzivatel mohl zpusobit). Zadne informace o mailech nebo dokonce heslech bych si ukladat nedovolil. Ovsem co si ukladaji jine firmy zjistit nelze a je mi jasne, jak snadne by bylo ukladani soukromych dat pridat.
Dalsi vec je bezpecnost dat po ceste. Vetsinou se data nesifruji, protoze by to mobil zdrzovalo, takze odposlech by teoreticky mozny byl, ale hlavne pro zamestnance operatora, kteri maji pristup k mistum, kudy data prochazeji. Odposlech zvenku primo GSM ze vzduchu by bylo extremne slozite, i kdyz teoreticky mozne.
Nicmene jako nejslabsi misto vidim HTTP server, ktery vetsina aplikaci pouziva k predzpracovani svych pozadavku. Jeho pouziti ma spoustu duvodu - vetsina telefonu umi jen HTTP spojeni, server ma nesrovnatelne moznosti, predzpracovanim se muze usetrit cas a data. Jenze uzivatel nikdy nevi, co se s jeho daty stane. |
|
Back to top |
|
 |
sidbin táta fóra

7892.64 SMM
|
Posted: Thu Mar 16, 2006 9:16 pm Post subject: |
|
|
na ucet v bance bych operu mini vubec nepouzival!!
aktivuj si na to GMS banking ....ten je bezpecny
mail bych tolik neresil
ucet v bance je dulezitejsi _________________ Uz jsem zradil, mam SE W810i
Užitečné java aplikace ZDE
MT50 unlock java---->CX65 FW12>>50 + patchy + 12 ikonove menu + JIMM + Opera +MicroReader + Oskarek |
|
Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum
|