View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Lakva pisatel

Joined: 27 Jan 2006 Posts: 256 Location: Karlovy Vary (50°14.285'N, 12°52.556'E)
661.00 SMM
|
Posted: Thu Mar 23, 2006 11:30 am Post subject: |
|
|
Nějak mě to hledání pomalu přestává bavit... asi taky vezmu Bluetooth variantu. S baterkama se to nějak udělá a než vymejšlet redukce a motat se v kabelech. Pak něco nepůjde a hledat v čem je problém...
Kdo s tím máte zkušenosti, je velkej rozdíl mezi 12, 16 a 20-kanálovým přijímačem? |
|
Back to top |
|
 |
lada01 kolemjdoucí
1.00 SMM
|
Posted: Thu Mar 23, 2006 12:46 pm Post subject: |
|
|
Firma JENTRO http://www.jentro.com/index.php?id=98 (z Mnichova) vyrábí GPS přijímač i s kabelem určený pro X65. Cena 99 eur. Nic tam nepíší o napájení. Možná, že je to nějak napájené z mobilu, ale to by ve spotřebě mohlo být horší než BT. |
|
Back to top |
|
 |
Jerry badatel

19.28 SMM
|
Posted: Thu Mar 23, 2006 6:38 pm Post subject: |
|
|
Pokud jde o kanaly, tak bych taky docela rad slysel nejake odborny vysvetleni. Obecne se tvrdi, ze cim vice, tim lepe a pak jsou nejake spekulace o tom, ze vic kanalu znamena citlivejsi prijem a rychlejsi hledani.
Taky jsem nekolikrat slysel nazor, ze GPS zachyti jen tolik satelitu, kolik ma kanalu. Zni to sice logicky, ale pak by ty kanaly byly uplne k nicemu, protoze jedna z tech Gps, co mam (gps bt74r) ma podle vyrobce 32 kanalu. Je naprosto jasne, ze Gps nikdy nebude prijimat signal ze 32 satelitu, protoze jich tolik kolem zeme vubec nelita (myslim, ze jich je 28 ) a na obloze byva videt tak 9 satelitu, vetsinou mene (podle specifikace by z kazdeho mista v kazdem okamziku meli byt videt aspon 4).
Ta druha (gps bt77) ma tusim "jen" 16 kanalu, mam vypozorovano, ze potrebuje mnohem silnejsi signal, tedy vetsinou primou viditelnost na oblohu, ale citlivost neni vsechno, mne prijde dulezitejsi presnost. |
|
Back to top |
|
 |
Lakva pisatel

Joined: 27 Jan 2006 Posts: 256 Location: Karlovy Vary (50°14.285'N, 12°52.556'E)
661.00 SMM
|
Posted: Fri Mar 24, 2006 10:57 am Post subject: |
|
|
Jerry wrote: | Taky jsem nekolikrat slysel nazor, ze GPS zachyti jen tolik satelitu, kolik ma kanalu.
...
Je naprosto jasne, ze Gps nikdy nebude prijimat signal ze 32 satelitu, protoze jich tolik kolem zeme vubec nelita (myslim, ze jich je 28 ). |
Tak nějak by to asi mělo být... Aspoň to tak chápu z několika vysvětlení, co jsem našel na netu.
Satelitů je pokud vím 24 a k tomu jsou 4 nějaký korekční či co... To je poměrně novinka, takže v tom článku co jsem o tom před časem četl, je ještě nezmiňovali.
Takže celkově by to vycházelo na těch 28.
U nás prý je vždy vidět min. 6 družic, což by mělo stačit na 3D. Obvykle je jich 8-9 zachytitelných a když jsi někde na kopci bez porostu, sem tam se dostaneš na 12. Víc prej ne, to jde zachytit ze vzduchu. A 20 je teoretické maximum v atmosféře.
Jinak satelity samotné by asi 50% času měly "vedět všichni o všech".
Takže vyšší počet kanálů může mít teoreticky význam, když se satelity vystřídají a přijímač se pořád snaží sledovat ten, co už zmizel, a kvůlu tomu nemá kanál na jiný, co se objevil.
Takže tolik teorie tak, jak jsem jí pochopil (ale fakt se nebudu hádat, jestli je to správně nebo ne )
Vzhledem k tomu, že to budu brát tak trochu jako hračku - abych zjistil co to umí a co raději nečekat, tak nejspíš vezmu nějakej 12-kanál. Zatím to vidím na ten jednodušší iTec, je pod 3000.
Jerry, je tam nějaký problém s připojováním? Páruje se to nějak? Je nějaká "past na blbce"?
Moc díky!  |
|
Back to top |
|
 |
Jerry badatel

19.28 SMM
|
Posted: Fri Mar 24, 2006 11:31 am Post subject: |
|
|
No co ja jsem slysel, tak ty 4 jsou nahradni, aby gps zustalo pouzitelne i kdyz 4 satelity prestanou fungovat. Korekcni satelity pro WAAS a EGNOS jsou neco jineho, ale ani jedna gps co mam to neumi, takze s korekcemi prakticke zkusenosti nemam.
Ale porad to nevysvetluje, proc ma moje (teda spis firemni) gps 32 kanalu. Ja myslim ze jen aby se lepe prodavala
Pres seriovy kabel by zadne parovani hrozit nemelo, tam podle me rovnou ctes data. U BT je parovani nutny (aspon na vetsine telefonu), ale zadny problem to neni.
Zalezi jestli to beres z hlediska uzivatele nejakeho navigacniho programu nebo programatora. Pro programatora to znamena nastudovat JSR82, protokol nmea 0183 a neco o funkci Gps.
Uzivatel, by u rozumneho programu nemel mit problemy, aplikace ti nadetekuje BT zarizeni a ty si vyberes GPS a na ni seriovy port. Ty programy od WayViewer jsou psane trochu jinak, ty pri prvnim spojeni hledaji prvni BT zarizeni se seriovym portem, coz je jednodussi a mne se to nelibi.
Ve chvili, kdy se aplikace pripoji vetsinou vyhodi telefon okynko pro povoleni BT spojeni a potom pro parovani zarizeni. Musi se zadat parovaci kod, ktery je v manualu a zrejme vetsinou jsou to na pevno ctyri nuly.
Pak se zarizeni muze pridat do znamych a priste uz se telefon na nic nepta. I kdyz na Gps BT77 mi tohle nechodilo, jakmile jsem zarizeni pridal do znamych, telefon uz se nepripojil, takze parovaci kod musim zadavat pri kazdem spojeni.
Past na blbce nevim. Nektere gps se po nejake dobe bez pripojeneho BT vypnou, nektere ne. Je dobre podivat se do manualu, co znamena jake blikani led diod, protoze na typu 77 je to dost nelogicke. Optimalni stav je blikajici cervena, kdyz sviti, tak nevidi dost satelitu a kdyz zacne blikat zelena, tak dochazi baterie. Na 74 je to rozumnejsi, ale zase uplne jinak, takze doporucuji nespolehat na intuici  |
|
Back to top |
|
 |
Lakva pisatel

661.00 SMM
|
Posted: Fri Mar 24, 2006 12:01 pm Post subject: |
|
|
Vezmu nějaký to na BT... když jsem si to tak počítal - kabely, redukce, možnosti do budoucna - vyjde to nakonec i levněji...
Párování znám z HF, ale raději se ptám.
Jinak jsem u nějakýho programu zahlídl info, že integruje Google Earth... ale to je v našich podmínkách k ničemu, protože co jsem tam tak koukal, ČR není moc podrobně... přesněji je jen velice hrubě
Nedají se (myslím na ten Tvůj prográmek) použít mapy z Centra nebo Seznamu? Na Seznamu teď mají i letecké snímky s přesností na střechy domů.
Jinak ty diody na 77 jsou opravdu na budku
A 32 kanálů taky nechápu - nic, co jsem našel, nemělo víc než 20... Asi fakt marketing... |
|
Back to top |
|
 |
happyBOY78 pisatel

Joined: 17 Jan 2005 Posts: 251 Location: Dvůr Králové nad Labem
661.00 SMM
|
Posted: Sat Mar 25, 2006 6:01 pm Post subject: Tip ma mapy |
|
|
Objevil jsem jednu stránku http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~pavel/mobilmap.cgi kde je velice jednoduchý a přehledný interface na zobrazování map,datová náročnost docela malá (zkoušeno na Opeře mini) a mimo jiné i možnost zadání gps souřadnic. Třeba se to někomu hodí... Píšu to sem v souvislosti s tím,pokud by někdo chtěl vytvořit jednoduchou j2me navigační aplikaci,ať už spolupracující s gps nebo ne.Zdroj map by měl být podle mě GPL.Vím že jsem objevil ameriku ale nikde tento způsob hledání zmíněn nebyl. _________________ Nokia 5110,3310,3330
Siemens C35i,ME45i,S55,C55,MC60,S65,CX75 ( fw.25 ) - patched + ELF pack 2.3
Now: SE W810i
Voice: Vodafone
HHB-600,lampička,blesk,Bluetooth GPS Nokia LD-3W |
|
Back to top |
|
 |
Lakva pisatel

661.00 SMM
|
Posted: Sat Mar 25, 2006 8:14 pm Post subject: |
|
|
Vážený kolego Kolumbe!
Je mi jasný, že nějakej ten viking by se určitě našel, kterej už tuhle možnost zná... Nicméně Jerrymu jsi tímhle odkazem nepochybně ušetřil hromadu práce a starostí... a přiznám se, že když to jde TAKHLE jednoduše, to si možná nějakou GPS aplikaci udělám i sám, když se mi na té Jerryho něco nebude líbit!!!
Takže přinejmenším z mojí strany Ti patří velkej a nehynoucí dík!!!  |
|
Back to top |
|
 |
Jerry badatel

19.28 SMM
|
Posted: Mon Mar 27, 2006 8:00 pm Post subject: |
|
|
Ahoj,
Napojit se na mapy pouzite na webovem rozhrani nejakeho serveru je sice mozne, neni to ani priliz pracne, ale udelat to bez souhlasu serveru neni zrovna fer. Precijen ten server to provozuje vetsinou proto, aby lidi videli jejich reklamy a ne aby vyuzivali jen data, takze v pripade uspechu aplikace by se ten server mohl zacit branit.
Koukal jsem na odkaz na mff.cuni.cz a i kdyz dole na strance je neco o GPL, tak mapa je zjevne z Mapy.cz a data jsou PJsoftu.
Kdyby nekdo vedel o pouzitelnych FREE mapovych datech, byl by to pro me skoro zazrak.
Hlavne takhle nejde stavet komercni aplikace, ktera musi mit nejakou spolehlivost, protoze klienty nebude zajimat, ze nejaky server zmenil svuj web a aplikace se musi predelat...
Navic prenos rastrovych dat je pomerne narocny a pokud clovek nema datovy tarif, tak by ho navigace (s podrobnou plynule se posouvajicic mapou) mohla prijit pomerne draho.
Letecke snimky jsou hezka vec, ale neprisel jsem na rozumne vyuziti v mobilu. Jak to kolem vypada clovek obvykle vidi, ale spis ho zajima jak se nekam dostane a na to (zvlast na malem displeji) bude lepsi normalni mapa. Z leteckeho snimku totiz treba v lese vubec nemusite zjistit, kudy vede silnice, protoze je pod stromy.
Ono to muze jeste dopadnout ruzne, ale predstava zatim je zaplatit si mapove podklady, aby to bylo zcela legalni a doufat, ze se to vrati. 
Last edited by Jerry on Tue Mar 28, 2006 6:26 pm; edited 1 time in total |
|
Back to top |
|
 |
Lakva pisatel

661.00 SMM
|
Posted: Mon Mar 27, 2006 8:07 pm Post subject: |
|
|
No, ono je tam v pravém horním rohu jejich logo... Ale na komerční aplikaci to není, to máš pravdu...
Jaké mají lic. podmínky? |
|
Back to top |
|
 |
Lakva pisatel

661.00 SMM
|
Posted: Wed Mar 29, 2006 1:05 pm Post subject: |
|
|
Tak už mám i-Tec BT GPS. Ten 12-kanálovej model.
No... Děkuji HappyBoyovi za jeho úvodní dotaz a všem ostatním za příspěvky... vlastně za to, že jste mě na tu možnost upozornili a tak nějak nevědomky přesvědčili, abych si to pořídil...
Páč TOHLE teda STOJÍ ZA TO!!!
Fakt to funguje a i s tím prťavým displejem se to dá použít k navigaci. A protože Java je otevřená platforma, dá se sehnat jednoduchá aplikace i základní (můžeme-li názvy ulic považovat za základní) mapová náplň zadarmo (za cenu dat stažených přes GPRS).
Jsem nadšen a opět žehnám SiemensManii, protože díky tomuhle serveru mám z novýho telefénu už asi 3x větší radost, navíc nezkalenou drobnými mouchami (které patche spolehlivě vybíjejí).
Ale i něco přinosnýho: Jerry, už sis pročítal tohle http://www.siemensmania.cz/forum/viewtopic.php?t=20066&postdays=0&postorder=asc&view_all=true vlákno? Mho tam vyvíjí vlastní aplikaci, určenou sice pro SXG75, ale myslím, že by se to dalo taky využít. A je dost daleko, přijde mi to už lepší než LocViewer. Možná by stálo za to se s ním spojit a doplnit do jeho GPSky možnost využití pro běžné founy...
Co myslíš?
A ještě se zeptám:
1) Nevíte někdo o nějakém jednoduchém držáku na kolo? Nemyslím ten se senzorem pro aplikaci Bike-o-meter. Jen něco jednoduchýho, abych mohl mít mobil na řídítkách.
2) Je nějaké možnost, když si spustím MP3 přehrávač a pak přes vstup do native menu GPS aplikaci, se přepnout zpět do běžícího přehrávače bez ukončení té GPSky? V podstatě plnohodnotný multitasking... Dá se to nějak?
Ještě jednou díky za inspiraci i za další náměty! :-) |
|
Back to top |
|
 |
mho začátečník

61.00 SMM
|
Posted: Thu Mar 30, 2006 8:36 pm Post subject: |
|
|
Jerry wrote: | Ahoj,
Napojit se na mapy pouzite na webovem rozhrani nejakeho serveru je sice mozne, neni to ani priliz pracne, ale udelat to bez souhlasu serveru neni zrovna fer. Precijen ten server to provozuje vetsinou proto, aby lidi videli jejich reklamy a ne aby vyuzivali jen data, takze v pripade uspechu aplikace by se ten server mohl zacit branit.
Koukal jsem na odkaz na mff.cuni.cz a i kdyz dole na strance je neco o GPL, tak mapa je zjevne z Mapy.cz a data jsou PJsoftu.
Kdyby nekdo vedel o pouzitelnych FREE mapovych datech, byl by to pro me skoro zazrak.
Hlavne takhle nejde stavet komercni aplikace, ktera musi mit nejakou spolehlivost, protoze klienty nebude zajimat, ze nejaky server zmenil svuj web a aplikace se musi predelat...
Navic prenos rastrovych dat je pomerne narocny a pokud clovek nema datovy tarif, tak by ho navigace (s podrobnou plynule se posouvajicic mapou) mohla prijit pomerne draho.
Letecke snimky jsou hezka vec, ale neprisel jsem na rozumne vyuziti v mobilu. Jak to kolem vypada clovek obvykle vidi, ale spis ho zajima jak se nekam dostane a na to (zvlast na malem displeji) bude lepsi normalni mapa. Z leteckeho snimku totiz treba v lese vubec nemusite zjistit, kudy vede silnice, protoze je pod stromy.
Ono to muze jeste dopadnout ruzne, ale predstava zatim je zaplatit si mapove podklady, aby to bylo zcela legalni a doufat, ze se to vrati.  |
Cau, vidim ze se oba bavime podobou veci. :-). Dovolim si shrnout me poznatky:
1) To rozhrani na mff je sice pekne, ale nedostacujici. Sice si zobrazis sve okoli, ale nezkalibrujes jej. Aktualni pozice je v prostredku, ale nevis jake jsou souradnice rohu - tedy meritko. Tim padem je nemozne napriklad vykreslit ulozene waypointy, tak aby sedely s mapou nebo trasu.
2) Add pouiti map - pokud to bude neziskovy projekt, tak s tim neni problem. Uvadet logo a v pohode. A kdyz to zablokuji, inu pujdeme jinam. Ale jak znam seznam, tak se toho nebojim.
3) Free mapy CR: gps-maps.info - s manikem jsem si uz emailoval a tvari se ze nema problem data on-line poskytnout at jiz jako vyslednou bitmapu nebo GIS podklady. Urcite se chystam zobrazovani techto map do sve aplikace udelat.
Jinak nabizim spolupraci. Co je hotovo je na http://jiri.etnetera.cz/gpska. Neni to uplne kompatibilni s 65/75 radou, ale jen tim, ze pro pristup k filesystemu nepouzivam com.siemens.mp.File, ale javax.microedition.io.file.FileConnection. Coz by nemel byt problem zmenit. A pochopitelne je to primarne psane pro interni GPS modul SXG75, ale je to odstinene rozranim. Takze by stacilo pro toto rozhrani implementovat cteni poohy z BT modulu. |
|
Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum
|