clevis.czSiemensMania | WMmania | VySemNesmite | SiemensMania na Facebooku
EnglishČesky
SiemensMania has a brand new forum
  SiemensMania    Fórum

Off-line verze  TESTY  Náhradní díly  Podpořte SM  

ÚVOD FÓRUM CHAT
:: View topic - GPS Software pre SXG75 (internal)

FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   Skupiny uživatelůSkupiny uživatelů   ProfileProfile   ChatChat   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages 
 BankBank   LotteryLottery   User ShopsUser Shops   ShopsShops 

GPS Software pre SXG75 (internal)
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 45, 46, 47 ... 54, 55, 56  Next

Reply to topic     Forum Index -> BREW -> Siemens SXG75
View previous topic :: View next topic  

Co cakate od GPS v SXG75?
Hlasovu a vizualnu navigaciu do auta
35%
 35%  [ 25 ]
Vizualnu navigaciu (obrazkovu)
32%
 32%  [ 23 ]
Detaily polohy a rychlosti
16%
 16%  [ 12 ]
Roznu "free time" funkcionalitu
15%
 15%  [ 11 ]
Total Votes : 71

Author Message
Franta_X
začátečník
začátečník

115.46 SMM
PostPosted: Thu Oct 05, 2006 6:23 pm    Post subject: Reply with quote

Domnivam se, ze v GPSce je formalni chybka ve formatu kalibracniho souboru. Pokud si totiz udelam mapu + kalibracni soubor ( rucne bez excelovske pomucky ) tak skutecna poloha nesedi s mapou. Pokud jdu na sever, podle founu jdu na jih. Cely problem je v tom, ze LEVY DOLNI roh ma byt x=0 a y=0 ( jsme v tzv. prvnim kvadrantu, vsechna cisla ktera budeme pouzivat jsou kladna - vzpomenme na matematiku ze stredni skoly ). Excelovska pomucka ma jako x=0 y=0 udaje pro PRAVY HORNI roh a GPSka povazuje za spravne prave format z teto tabulky.
Autor GPSky odvedl super praci a tato drobna chybka kazi celkovy, jinak vynikajici dojem z GPSky. Zajimave, ze si toho nikdo nevsil. Asi uplne vsichni delate kalibracni soubory tim excelem. Samozrejme je taky mozne, ze jsem ja mimo misu a uz si nepamatuji, jak to s temi osami je.

Pokud je v GPSce chyba, prosim autora o opravu. V programu je v podstate jen prehozeny nejaky radek.

A jeste jednu vec. Autor GPSky to nadhodil ( nejsem si uplne jistej, ale mam pocit, ze jsem to tam nekde cetl) , ale vsichni delali mrtvy brouky a tak to uz dal neresil. Asi pro nedostatek zajmu. Pritom mel vynikajici napad a ostatni asi nevedeli co tim mysli. Oc jde :
Vetsinou pouzivame GPS udaje ve tvaru "stupne minuty vteriny" , tzv. WGS-84 format. Pripadne "stupne destinna tecka a dalsi cisla za teckou" . Je to v podstate stale totez. U tohoto formatu je zasadni nevyhoda v tom, ze pokud mame udaj z GPS a normalni papirovou mapu, nemame sanci odhadnout misto na mape. Je to dano 60kovym delenim minut a vterin a dale tim, ze vterina na sever-jih je jina vzdalenost nez vterina vychod-zapad . Usnadneni v orientaci pomuze pruhledna folie s vytistenym 60kovym rastrem. Ale ani pouziti teto pomucky neni zadna slava. A hlavne, je to v terenu hrozne neprakticke.
Zcela jiny format je S-42, ktery je urcen prave pro snadne odhadnuti mista na mape, pokud mame ciselny udaj. S-42 se hojne pouziva u turistickych map, ktere vychazi z vojenskych map. Tyto mapy maji nakresleny ctvercovy rastr ( ve smeru os X i Y ) jehoz grid je 1000m. Mame-li tedy udaj ve formatu S-42 , muzeteme dost presne odhadnout misto na mape, kde prave jsme. Myslim, ze GPSka je vhodna pro mensi mapy, predevsi do mest. Na cykloturistiku kdy prekonavame vzdalenosti desitek km by podle meho nazoru bylo idealni mit papirovou mapu v S-42 a k tomu SXG s programkem, ktery by dokazal zobrazit GPS udaje ve formatu S-42.
Pokud by se nasel nekdo schopny, kdo by byl ochoten takovyto programek udelat, mam nekde skripta, ktera oba uvedene formaty popisuji a kde je naznacen zpusob konverze mezi WGS-84 a S-42.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
spike
ostřílený diskusník
ostřílený diskusník

Phone: HTC Artemis
2081.72 SMM
PostPosted: Thu Oct 05, 2006 6:44 pm    Post subject: Reply with quote

Co se týče první věci, nemůžu sloužit, opravdu nejsem takový fajnšmekr, abych zadával něco ručně a používám excel.
Druhá věc mě na GPSce mrzí velmi, protože MHO (autor) nakonec různé souřadnice respektive jejich výběr nebo přepínání nedodělal. Posílal jsem mu převáděcí postupy, protože mně jsou zemské souřadnice ve stupních kromě Geocachingu na nic. V práci jedem na WGS-84, ale ve formátu MGRS nebo UTM. Škoda přeškoda, ale autor se tu už dlouho neukázal a tak se zdá že vývoj aplikace se zastavil nafurt.

Kariéra: C10->Azalis238->M35->M35->M65(fw.50)+lampička->SXG75+RSMMC-512MB+RSMMC-1024MB-> HTC Artemis_wm6+2GB
Back to top
View user's profile Send private message
Franta_X
začátečník
začátečník

115.46 SMM
PostPosted: Thu Oct 05, 2006 9:16 pm    Post subject: Reply with quote

spike wrote:
".... nejsem takový fajnšmekr, abych zadával něco ručně a používám excel ... "

Ja rozhodne nejsem fajsmekr. Ohodnotil bych se, ze jsem linej jako ves. A podle mne je nejjednoduzsi vzit nejaky stary XML, souradnice z mapy natukam do kalkulacky ktera umi prevod stupne minuty -> stupne desetiny a jeste jen zmenit nazev. A mam hotovo. V excelu se musi menit cerky na tecky, ' na " ( nebo naopak? ), umazavat nejaky balast, cosi naopak pridavat, ... kdepak. Na kalkulacce to mam podstatne rychleji.
Back to top
david.sedivy
(člen klubu SM)
věrný diskusník
(člen klubu SM)<br>věrný diskusník

78319.68 SMM
PostPosted: Thu Oct 05, 2006 11:39 pm    Post subject: Reply with quote

Franta_X wrote:
Ja rozhodne nejsem fajsmekr. Ohodnotil bych se, ze jsem linej jako ves. A podle mne je nejjednoduzsi vzit nejaky stary XML, souradnice z mapy natukam do kalkulacky ktera umi prevod stupne minuty -> stupne desetiny a jeste jen zmenit nazev. A mam hotovo. V excelu se musi menit cerky na tecky, ' na " ( nebo naopak? ), umazavat nejaky balast, cosi naopak pridavat, ... kdepak. Na kalkulacce to mam podstatne rychleji.

Neni pravda, tak jak Ti to ten excel vykopne, tak to jenom zkopirujes do Notepadu a po ulozeni prepises koncovku TXT na XML a je to.
Absolutne nic nemusis prepisovat a ani umazavat. Teda, alespon takhle to delam ja a ani jedna mapa me jeste nezklamala Dancing

Cudus Seda Hand

EDIT: Takhle to mam ve founu a vazne nemusim prepisovat zadny carky na tecky a maka to Dancing Dancing Dancing

Arrow klikni a uvidis

Last edited by david.sedivy on Sat Oct 07, 2006 2:25 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
FOXXX
VIP
VIP

Phone: HTC HD
14880.90 SMM
PostPosted: Fri Oct 06, 2006 6:21 am    Post subject: Reply with quote

Nejsem v excelu až takový "odborník", abych ti řekl čím to je Razz , ale někomu to vyhazuje tabulku už s desetinýma tečkama a někomu (třeba i mně) s čárkama. To je ale opravdu to jediné, co se musí měnit.

Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
spike
ostřílený diskusník
ostřílený diskusník

Phone: HTC Artemis
2081.72 SMM
PostPosted: Fri Oct 06, 2006 7:59 am    Post subject: Reply with quote

To je myslím proto, že někdo má staženou verzi, kterou MHO neopravil a naopak. Já čárky sice přepisoval ale jen pro klid duše.
Jinak co se týče těch souřadnic, tak opravdu je podle mne lepší ežít ten excílek. Doplníš a je to.

Kariéra: C10->Azalis238->M35->M35->M65(fw.50)+lampička->SXG75+RSMMC-512MB+RSMMC-1024MB-> HTC Artemis_wm6+2GB
Back to top
Franta_X
začátečník
začátečník

115.46 SMM
PostPosted: Sat Oct 07, 2006 9:04 pm    Post subject: Reply with quote

FOXXX wrote:
"..... ale někomu to vyhazuje tabulku už s desetinýma tečkama a někomu (třeba i mně) s čárkama. To je ale opravdu to jediné, co se musí měnit. "

No tak na tohle nahodou znam meducinu - zda excel pouziva carky nebo tecky je dano nastavenim narodniho prostredi ( CZ jsou carky, US tecky ).
Prosim posli mi link na ten posledni excelik ( ten, ve kterem se nemusi nic upravovat). A v jakem formatu jej ukladas? Ja pouzil txt odeleny mezerami a to asi neni to prave orechove.
Back to top
david.sedivy
(člen klubu SM)
věrný diskusník
(člen klubu SM)<br>věrný diskusník

78319.68 SMM
PostPosted: Sat Oct 07, 2006 10:01 pm    Post subject: Reply with quote

Franta_X wrote:
FOXXX wrote:
"..... ale někomu to vyhazuje tabulku už s desetinýma tečkama a někomu (třeba i mně) s čárkama. To je ale opravdu to jediné, co se musí měnit. "

No tak na tohle nahodou znam meducinu - zda excel pouziva carky nebo tecky je dano nastavenim narodniho prostredi ( CZ jsou carky, US tecky ).
Prosim posli mi link na ten posledni excelik ( ten, ve kterem se nemusi nic upravovat). A v jakem formatu jej ukladas? Ja pouzil txt odeleny mezerami a to asi neni to prave orechove.

Mrkni na tohle, neni treba zadne meduciny

Back to top
Dave.a
začátečník
začátečník

61.00 SMM
PostPosted: Sun Oct 08, 2006 9:27 am    Post subject: TrekBuddy Reply with quote

O víkendu jsem testoval TrekBuddy a je to asi to nejlepší, co tu pro SXG75 máme. Mapy jsem kalibroval v OZI a uložil je do "brew/shared/maps". Samotnou mapu jsem rozřezal skriptem pro GIM na rozměr 480x640. A chodí to perfektně. Jediné, s čím mám problém je, že se mi v "klidu" ukazuje místo kompasu-kurzoru obdélníkový výřez z horního levého rohu
Back to top
jirkab
čestný člen
čestný člen

4280.90 SMM
PostPosted: Sun Oct 08, 2006 10:16 am    Post subject: Reply with quote

Autor o tomto problému zobrazování ví. Psal mi i řešení, které pomáhá např. na S65. Dopsat do .jadu jeden řádek a aplikaci z menu spouštět z .jadu. To bohužel dost dobře u SXG75 nejde a ten řádek jsem ještě do .jadu nedopsal, abych to vyzkoušel (a hlavně jsem ho někde ztratil) takže nevím jestli by to pomohlo. Nejlepší zkusit napsat tento dotaz do jeho fóra.
Alpha2
pisatel
pisatel

661.00 SMM
PostPosted: Sun Oct 08, 2006 7:14 pm    Post subject: Reply with quote

Napsal jsem to na fórum TK wink

http://www.linuxtechs.net/kruch/tb/forum/viewtopic.php?p=245#245

Orfanik
kolemjdoucí

1.00 SMM
PostPosted: Wed Oct 11, 2006 7:01 am    Post subject: Reply with quote

TrekBuddy je opravdu dobry, jen doufžm, že vývoj neustrne jako u ostatních podobných aplikací. S FW 26 a kartou naformátovanou FAT32 mi spolehlivě a relativně svižně načítá mapy z MMC karty. Tím odpadá nutnost zdlouhavě kopírovat mapy do BREW. Moc dobré.
Back to top
kruch
kolemjdoucí

1.00 SMM
PostPosted: Wed Oct 11, 2006 8:26 pm    Post subject: Reply with quote

Když uz se tady mluví o trekbuddym Smile ...

Můžu se zeptat jestli "relativně svižně" je to s pomocným souborem (.set) se seznamem řezů nebo bez něho? A ještě mě zaujala poznámka o FAT32 - s jiným typem filesystemu to nefungovalo dobře? Totiž, poprvé slyším, že načítání mapy z karty funguje dobře...

Jinak jsem dostal hodně podnětů - hlavně od jirkab (který mi ještě navíc udělal z nepoužitelný S65 výborný testovací telefon, ještě jednou moc díky!), a naposledy od Alpha2, mimo jiný o špatných údajích o rychlosti, nadm výšce a chybějícím infu o počtu satelitů... tak jsem do verze http://www.trekbuddy.net/releases/0.9.1/trekbuddy.jar zkusil přidat testík, jestli se dá dostat přímo k údajům z GPS-ky - kdybyste měl někdo čas a chuť to zkusit, stačí pustit sledování polohy, a až bude nějaká rozumná poloha, podívat se do Options->Info na položku ProviderStatus, jestli tam náhodou nebudou vidět NMEA data, a popřípadě jaký; možná by šly použít místo dat z interního providera polohy...
Back to top
Orfanik
kolemjdoucí

1.00 SMM
PostPosted: Wed Oct 11, 2006 9:33 pm    Post subject: Reply with quote

Z karty s FAT32 načítá slušně i bez seznamu řezů, ten jaksi odmítám dělat, zdá se mi to komplikované. S FW22 a kartou FAT to bylo utrpení a mapy jsem cpal i do BREW, ted to bude snad OK.
Back to top
Alpha2
pisatel
pisatel

661.00 SMM
PostPosted: Thu Oct 12, 2006 8:23 am    Post subject: Reply with quote

Pomocný soubor (.set) se seznamem řezů nedělám, stejně jako Orfanikovi se mi to zdá zbytečně složité, ale hlavně zcela zbytečné ptoto, že mi načítání běží dostatečně svižně při načítání z Brew, kde mám uložené mapy. Nikdy nebude načítání rychlejší než z telefonu/Brew.
Jako další velkou výhodu vidím, že se mapy nahráté v Brew nezobrazují v Media playeru!!!
U FW 22 zůstanu do doby, než bude nový FW s funkčním přehráváním ve fullscreanu ( FW 26 ho neumí, FW 22 ano).

Reply to topic     Forum Index -> BREW -> Siemens SXG75 All times are GMT + 1 Hour
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 45, 46, 47 ... 54, 55, 56  Next
Page 46 of 56

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum